سوزش ادرار نشانه ی درد ، ناراحتی و سوزش در هنگام ادرار کردن است. این مشکل بیشتر از مردان، در زنان رایج است. در مردان نیز بیشتر در مردان مسن نسبت به جوان ترها دیده می شود.

سوزش ادرار یا دیزوری یکی از مشکلات رایج به خصوص در بین خانم هاست. در موارد ساده این مشکل بعد از چند روز خود به خود از بین می رود و مشکل حل می شود؛ اما اگر فرد دچار عوامل خطرسازی مانند دیابت، رفلاکس ادرار به سمت کلیه ها، بارداری و سنگ باشد باید حتما به پزشک مراجعه کند چون امکان دارد مشکل ساده ی سوزش ادراری، کلیه ها را نیز درگیر کرده و تبدیل به مشکلی جدی شود.

برای راحت شدن از این بیماری علاوه بر مصرف داروهای تجویزی پزشک می توانید از چند روش خانگی این بخش از سلامت نمناک که باعث ایجاد سوزش ادرار می شوند، ذکر می شوند ولی قبل از آن به علل سوزش ادرار در زنان و مردان می پردازیم.

سوزش ادرار نشانه چیست؟
علل سوزش ادرار
عفونت ها:عفونت های مجاری ادراری یکی از دلایل سوزش ادرار هستند. عفونت ها در قسمت های مختلف مجاری ادراری اتفاق می افتند ، مانند:کلیه ها،حالب ها( لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند).

عفونت های مجاری ادراری معمولا به وسیله ی باکتری هایی که از طریق مجاری ادراری به مجرای خروج ادرار می رسند، ایجاد می شوند.

عامل هایی که باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت های مجاری ادراری می شوند، به شرح زیر می باشند:
جنسیت زن
دیابت
سن بالا
پروستات بزرگ
سنگ کلیه
حاملگی
داشتن سوند ادراری
در کنار سوزش ادرار سایر علائم عفونت های مجاری ادراری این موارد هستند:
تب
ادرار با بوی بد و قوی
ادرار کدر یا خونی
افزایش دفعات ادرار یا تکرر ادرار
درد پهلو
برخی اوقات، ادرار دردناک به دلیلی عفونت واژینالی ،مانند عفونت مخمری است.به دلیل عفونت های واژینالی احتمالا باید انتظار تغییر در ترشحات و بو را نیز داشته باشید.

نشانه های سوزش ادرار
عفونت هایی که بر اثر رابطه ی جنسی منتقل می شوند نیز ،می توانند موجب ادرار دردناک شوند ، که شامل:
تبخال دستگاه تناسلی
کلامیدیا و سوزاک
در کنار ادرار دردناک این عفونت های منتقل شده از راه جنسی می توانند باعث به وجود آمدن این علائم نیز شوند:
خارش
سوزش
تاول و درد برای تبخال دستگاه تناسلی
ترشحات غیر عادی
عفونت ها و تحریک
میزان مشکلات می تواند منجر به عفونت و یا تحریک مجاری ادراری یا ناحیه ی تناسلی شود که باعث مشاهده علائم سوزش ادرار می شود.

در کنار عفونت ها ، موارد دیگری که باعث تحریک و ملتهب شدن آن ناحیه می شوند، در زیر بیان شده اند :
سنگ مجاری ادراری
تحریک مجاری ادراری بر اثر فعالیت های جنسی
سندرم دردناک مثانه، شرایطی که بر اثر عفونت مثانه ایجاد می شود.
تغییرات واژن به دلیل یائسگی
فعالیت هایی مانند اسب و دوچرخه سواری
حساسیت ها و تحریکات واژنی که به دلیل استفاده از صابون های معطر ، دستمال کاغذی، و سایر محصولات مانند دوش آب واژن و اسپرم کش ها به وجود می آید.
عوارض جانبی مصرف داروهای خاص ، مکمل ها و درمانها
تحریک شدن عفونت در ناحیه نتاسلی
وجود تومور در مجاری ادراری
چه زمانی به دلیل سوزش ادرار باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بعد از یک تست بدنی و شنیدن سابقه ی شما، پزشکتان احتمالا یک تست آزمایشگاهی از شما بخواهد تا بتواند دلیل سوزش ادرار شما را بهتر تشخیص دهد. سپس می توانید درمان مورد نظر را شروع کنید.برای کمک به تشخیص علت، پزشک از شما خواهد پرسید که سوزش ادرارتان:

به مرور شروع شد و یا به طور ناگهانی؟

یک بار یا بیشتر اتفاق افتاده است؟

آیا فقط در زمان ادرار کردن احساس می شود؟

او ممکن است بخواهد بداند که سوزش ادرارتان با این علائم همراه است یا خیر:

تب
ترشحات غیر عادی
درد پهلو
او احتمالا از شما می پرسد که سوزش ادرار با این تغیبرات در جریان ادار همراه است یا خیر:

کم کم جاری شدن ادرار
مشکل در شروع ادرار
تکرر ادرار
و از شما این سوالات در مورد تغییر در ظاهر ادرار نیز در زمان سوزش ادرار پرسیده می شود. که این تغییرات در ادرار به شرح زیر هستند:

رنگ – مقدار – خون در ادرار – چرک در ادرار- کدری

پاسخ دادن به این سوال ها به پزشکتان کمک می کند که علت را پیدا کند به احتمال زیاد باید یک تست ادرار یا هر تست دیگری بدهید تا علت مشخص شود.

درمان
درمان درد و سوزش ادرار به علت بروز درد بستگی دارد. نخستین اقدام این است که مشخص شود منشأ درد هنگام ادرار کدام یک از موارد عفونت، التهاب، عامل‌های مربوط به رژیم غذایی یا ناراحتی‌های پروستات و مثانه است.

شایع‌ترین دلیل سوزش ادرار عفونت مجاری ادراری است که با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود. پزشک با توجه به الگوی فعلی عفونت‌های مجاری ادراری در جامعه بهترین دارو را انتخاب می‌کند. اگر کشت ادرار نشان دهنده وجود باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک اولیه باشد، پزشک دارو را پس از مشاهده نتایج کشت ادرار تغییر می‌دهد.

اگر دلیل درد و سوزش ادرار عفونی نباشد، پزشک دستور انجام آزمایش‌های دیگری را می‌دهد و درمان‌های دیگری را امتحان می‌کند. مسکن نیز گاهی اوقات به صورت داروی ضد درد عمومی یا فراورده خاص از بین برنده درد مجاری ادراری مصرف می‌شود. رعایت دقیق دستور مصرف دارو الزامی است. التهاب ناشی از تحریک پوست معمولاً با پرهیز از علت تحریک درمان می‌شود. درد و سوزش هنگام ادرار که نتیجه بیماری‌های پروستات یا مثانه است، با درمان عارضه اصلی برطرف می‌شود.

 

منبع: irsalamati